Blog

Try Vegan, de nieuwste campagne van BE Vegan!

 Try Vegan is een campagne van BE Vegan, de Belgische Veganismevereniging. Met deze campagne wilt BE Vegan je helpen om 4 weken lang volledig vegan te laten koken en eten en – wie weet – je te overtuigen om deze lifestyle de jouwe te maken. Ondersteuning is van cruciaal belang, daarom biedt Try Vegan persoonlijke begeleiding gedurende de gehele periode. Met handige recepten, nuttige tips & tricks, raad en daad helpen ze je om deze uitdaging tot een goed einde te brengen. Hoe ver je daarin gaat hangt volledig van jezelf af. Overschakelen op vegan voeding is voor velen een proces, sla je dus zeker niet voor het hoofd als je tijdens het proces eens ‘zondigt’. We gaan voor een succesvolle en duurzame verandering op de lange termijn. Ervaring leert dat deze omschakeling een uitdagende maar verrijkende opdracht is. En zoals heel veel vegans getuigen: ‘de enige spijt die ik heb, is dat ik het niet eerder probeerde’!

De Try Vegan campagne duurt 4 weken. Na een eerste introweek gaat de echte uitdaging van start. Je ontvangt van het Try Vegan Team 3 mails per week. In die mails vind je o.a. een weekmenu met recepten voor elke maaltijd van de dag, informatie over de voordelen van vegan eten, nutritionele informatie, etc. Wil je meer ondersteuning? Dat kan. Via een Facebookgroep kom je in contact met andere deelnemers aan de campagne en onze medewerkers zijn in deze groep beschikbaar om je bij te staan. Zij beantwoorden dan ook graag vragen die je hebt over veganisme of delen hun ervaringen met je. Ze helpen je op weg in zowat alle aspecten van het overgangsproces (bijvoorbeeld: waar ga ik op restaurant? Welke vegan producten vind ik in de supermarkt om de hoek? Waar vind ik kaasvervangers enz.). BE Vegan heeft heel wat expertise in huis: ze kunnen rekenen op de ervaring van professionals, zoals artsen, psychologen en diëtisten, en doorwinterde veganisten.

 

Try Vegan | Compassionate Cooking

Valentijnsmenu vol liefde!

Op Valentijn zetten we onze geliefde in de bloemetjes, dat kan door een cadeautje te geven, maar ook door simpelweg samen iets leuks te doen. En wat is er romantischer dan samen lekker koken en eten?

Ook een plantaardig Valentijnsdiner kan erg lekker zijn. We hebben een aantal fijne, eenvoudige recepten in ons Valentijnsmenu – want je wilt ook niet de hele dag in de keuken staan op deze dag van de liefde!

Een licht voorgerechtje om te starten, deze prachtige Rode Bietensoep, perfect om jezelf en je partner op te warmen. De avond krijgt een heerlijk exotisch tintje door onze Zuiderse Quina Pilaf. Een makkelijk te maken hoofdgerecht, dat precies de juiste smaaktinten heeft om je meteen in zuiderse oorden te wanen. Uiteraard sluiten we af met iets zalig zoet. Chocolade frambozen cupcakes met chocolade aardbeien… Een mooi begin van een leuke avond, fijne Valentijn!

Valentijnscupcakes <3

Valentijn staat voor de deur en ook hier willen we je inspireren met lekkere receptjes!

We hebben alvast een lekker romantisch dessertje voor jullie. Ons receptje voor chocolade cupcakes met framboos maar dan met dat tikkeltje meer… een aardbei gedipt in chocolade.
Deze kan je heel snel en gemakkelijk op voorhand maken. Smelt pure chocolade au bain-marie en dip er dan de aardbeien één voor één in.
Eéns deze afgekoeld zijn, kan je er de cupcakes mee afwerken.
Je zal zien, je geliefde zal onder de indruk zijn!

Veganisme voor beginners: Seitan

Wat is seitan?

Seitan is een veelgebruikt product in de plantaardige keuken. In Japan, China en Rusland wordt het al eeuwen gegeten. De naam seitan zou komen van het Japanse ‘sei’ en ‘tan’ wat niet minder dan ‘gemaakt van’ ‘proteïnen’ betekent. Seitan wordt gemaakt uit tarwe- of speltgluten. Gluten zijn eiwitten die van nature in verschillende soorten granen – zoals tarwe en spelt – voorkomen. Gluten zorgen voor de stevige structuur van granen en zorgen er zo bijvoorbeeld ook voor dat een brood goed in elkaar blijft zitten. Doordat seitan bijna puur uit gluten bestaat, is het ongeschikt voor mensen met een glutenallergie. Voor anderen is het echter een goede bron van proteïnen, het bestaat namelijk voor zo’n 25% uit eiwitten.

Hoe maak je seitan?

Seitan wordt gemaakt door een deeg van tarwebloem en water te maken. Met koud water worden vervolgens de zemelen en het zetmeel uit het deeg gekneed en gewassen. Dit is echter een tijdrovend proces. Als je zelf seitan maakt, is het daarom soms makkelijker om seitanfix of glutenmeel te kopen. Dit zijn pure gluten waar je enkel nog wat water/groentenbouillon en smaakmakers aan moet toevoegen om seitan te maken. Nadat je het seitandeeg gemaakt hebt, dien je dit te koken of stomen, vaak wordt dit in groentenbouillon met sojasaus gedaan. Als je het niet ziet zitten om zelf seitan te maken, zijn er ook tal van soorten seitan te koop in biowinkels, in vegan winkels en in sommige supermarkten.

Wanneer gebruik je seitan?

Dankzij de vlezige structuur van seitan, kun je het in diverse gerechten gebruiken als vleesvervanger. Denk maar aan stoverij met seitan, vol-au-vent, wokgerechten, barbecue of simpelweg seitanlapjes. Het is zowel knapperig gebakken als zacht gestoofd erg lekker.

Hail seitan!

Recepten met seitan

Bekijk de recepten die we momenteel hebben met seitan!

Seitan Stoverij
Spaghetti Bolognaise
Gevulde Chinese Kool

Vegan MoFo – Cowspiracy screening

Kristel Geen Reacties |Vegan MoFo|.

Soms zijn we zo druk bezig met het verspreiden van veganisme dat we geen tijd hebben om te koken… We hielden een screening van de documentaire Cowspiracy die o.a. de impact van vlees en zuivel op het milieu belicht. Er waren zo’n 50 aanwezigen en dit in een vrij kleine stad. Yay! Na de documentaire was het terug tijd om te eten. We lieten de aanwezigen proeven van heerlijke toastjes en ze kregen de kans om vragen te stellen en boeken in te kijken of te kopen. Het was zeker een succes.

De toekomst is vegan!

 

Vegan MoFo – September Tajine

Kristel Geen Reacties |Vegan MoFo|.

Toen we de lijst van seizoensgroenten bekeken, merkten we dat het de perfecte groenten waren om een Marokkaanse tajine met couscous te maken. We gebruiken courgetten, aubergines, wortels, paprika en tomaten en kruiden het gerecht met Ras El Hanout. Perfect!

Misschien zijn sommigen niet zo’n fan van rozijnen… Maar bij dit gerecht geeft het net die zoete toets die het nodig heeft, zeker met de vrij pittige groentjes. We hebben nog geen recept online staan, maar we zullen het zeker snel posten!

Als je trouwens geen tajine hebt, kun je dit stoofpotje ook prima in een gewone kookpot maken.

Vegan MoFo – Op een onbewoond eiland met…

Kristel Geen Reacties |Vegan MoFo|.

Waarvan zouden we een eindeloze voorraad eten meenemen als we op een onbewoond eiland zouden stranden?

Het eerste waar we aan denken is de heerlijke chocolade van Vego… Dit is echt de BESTE vegan chocolade die we al ooit geproefd hebben! Het is bio, fair trade en glutenvrij.

Verder zouden we graag altijd watermeloen in voorraad hebben. We zouden er echt elke dag van eten. Dus ja, bring on the watermelon!

En uiteraard zouden we ook niet zonder avocado kunnen leven! Avocado smaakt goed met alles!

Vegan MoFo – Grootmoeders cake

Perencake is al een traditie in onze familie zo lang ik me kan herinneren… Gewoon door eraan te denken brengt de herinnering boven van die heerlijke geur als de cake uit de oven komt. Mmmmm… Ik krijg er zin in gewoon door het erover te hebben!

Aangezien het originele recept eieren en boter bevat, werd deze snel geveganized. Het recept kun je hier vinden.

Vegan MoFo – Engel

Engel is één van de dieren die Bite Back heeft geadopteerd bij Gnadenhof Melief. Gnadenhof Melief is een farm sanctuary met geredde dieren. Hier kunnen dieren zichzelf zijn, genieten van hun vrijheid en een goede verzorging. Bite Back wil niet alleen veganisme bekend maken door vegan outreach, het screenen van documentaires en alle andere activiteiten. Maar de organisatie wil ook een verschil maken voor individuele dieren.

Engel werd in 2010 geadopteerd toen ze van een vrachtwagen viel die naar het slachthuis reed. Ze was slechts 4 maanden oud en viel uit de truck op slechts een paar honderd meter van Melief! Gelukkig overleefde ze de val en geniet ze nu van een gelukkig leven.